Tai Chi

"A tajcsicsuan v. taijiquan (太極拳, magyarosan tajcsicsuan) a kínai harcművészetek úgynevezett belső (內家, nejcsia) iskolái közé tartozó harcművészet, amely a külső iskolákkal (外家, vajcsia) ellentétben nem az izom erejére, hanem a belső erő fejlesztésére, és az ezáltal elért eredményekre helyezi a hangsúlyt. Megközelítő magyar fordítása: Nagy Legvégső Ököl.
Az energiákkal való munkán keresztül a tajcsicsuant lehet gyakorolni harci alkalmazások nélkül, „csupán” az egészségmegőrzés érdekében vagy a lélekre gyakorolt hatásai miatt, de így nem jutunk többre egy egyszerű tornagyakorlat hatásánál. Szintúgy gyakorolható a hagyomány, a mozgásban végzett meditáció és a taoista elméletek (öt elem tana, yi jing stb.) – mint spirituális út – megismerése végett. Azonban mivel a gyakorló a tajcsicsuan gyakorlása révén mindhárom szinten fejlődhet, a testet, a lelket és a szellemet erősítő gyakorlatok elsajátításával a teljesség harmóniájához juthat. A tajcsicsuan nem egy egyedül végzendő tornagyakorlat, hanem a kapcsolatteremtés és az érzékelés kifinomult művészete.
A tajcsicsuan minden életkorban művelhető, nem igényel speciális alkati vagy erőnléti alkalmasságot. Utóbbi azért is fontos, mert egyéb külső harcművészetekhez vagy akár a küzdősportokhoz képest a tajcsicsuant valóban élethosszig lehet gyakorolni. És míg a küzdősportokban egymás legyőzése a cél, a tajcsicsuan gyakorlása során a test, a lélek és a szellem harmóniájának megteremtése és önmagunk fejlesztése a végső cél."
Forrás: Wikipedia 

A Cheng Hsin Tai Chi egy speciális mozgásforma, egy 12 lépéses mini, ill. egy 64 lépéses hosszabb formagyakorlatot gyakorlunk.

Megosztás

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More