Cheng Hsin - mi az?

"A legmélyebb tapasztalások a nyilvánvaló megkérdőjelezéséből születnek" (P.R.)

A Cheng Hsint (ejtsd "cseng sin") Peter Ralston alapította 1975-ben, így ír róla könyvében (Az erőfeszítés nélküli erő alapelvei, Lunarimpex Kiadó, 2004.):
"Nem szintézis, felfedezés. Néhányan eklekticizmusról beszélnek, de én nem vagyok eklektikus. Nem arról van szó, hogy innen is, onnan is kiszedtem valamit. Nem ezt tettem. A Cheng Hsin egyszerre alkotás és felfedezés. Felfedeztem és megalkottam a felfedezés során. [...] Nem a hiedelmeim rendszere, nem én találtam ki, és nem is valaki más fantáziájának a szüleménye. Odanéztem, és ott volt. Semmit nem kellett csinálnom vele. Mégis nagyon egyedi. Tudod, az emberek többsége nem figyel eléggé. Mikor odafigyeltem, hihetetlen mennyiségű tudás jött felém. Ez a Cheng Hsin. Egyszerre találtam és alkottam meg."
"A Cheng Hsin alapelvei nem véletlenszerűen bukkannak fel, és nem alkotnak hiedelemrendszert. Ott voltam a születésüknél. Megtapasztaltam őket, tehát nem nézhetek rájuk ekként. Nem az én képzeletem szülöttei, és nem is valaki más agyából pattantak ki. Odanéztem, és ott voltak. Talán Te is hasznát veheted tapasztalatomnak és erőfeszítésemnek, de csak akkor, ha Te is hajlandó vagy megtapasztalni őket. Azt mutatják meg, ami természetes, igaz és abszolút. Tulajdonképpen semmi közük az én tevékenységemhez, vagy valaki máséhoz. Bár én is tanultam őket, és a múlt nagy mesterei közül számosan tanították őket, se nem az enyémek, se nem az övék. Azért követem őket, mert igazak. Úgy működnek, mint közvetítő eszköz. Tiszta szívemből szeretném, ha Te is hajlandó lennél megtapasztalni őket, és minden gondolattól és követeléstől mentesen Te is megtalálnád az igazságot. Magadnak kell felfedezni őket, mert egyébként nem fogsz felfedezni semmit sem. Ha átadod magad a tapasztalásnak, és úgy találod, ezek az elvek nem igazak, semmilyen körülmények között ne kövesd őket. De azok."

---------------------

"A Peterrel való munka megváltoztatta a mozgásomat. Másképpen végzek gyakorlatokat, táncolok, sőt élek... ez nemcsak egy hatékony módja annak, ahogyan használom a testemet, hanem hatékony módja annak, ahogy élek. Az ő elméleti és gyakorlati tudása a test működéséről sokkal inkább helytálló, mint bármi más, amit hét év orvostudományi képzésben eltöltött gyakorlatom alatt tanultam."
(Katie McQueen, egyetemi adjunktus, UTHSC, Houston)

"Peter egyike azon keveseknek, akiket találkozásaim alapján mesternek neveznék"
(Epi van de Pol, a Holland Taijiquan Szövetség korábbi elnöke)

"Peter gondolatai, fogalmai és igazsága segítenek átalakítani az ember készségeit, egyensúlyát, eleganciáját, erejét, és a teljes megtapasztalását mindannak, ami a testünkben létezést jelenti."
(Howard James, a Hawaii Tai Chi Chuan Szövetség alapítója)

Megosztás

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More